Heel veel mensen maken op dit moment plannen voor de komende zomervakantie. Blijven we in Nederland of gaan we naar het buitenland? En wat doen we met de hond? Gaat hij mee, zoeken we een oppas of een pension? Voordat je verder plannen maakt is het van belang dat je het hierover eens bent met elkaar. Een hond meenemen op vakantie is hartstikke leuk en gezellig maar vraagt wel wat aanpassingen voor je verblijf of de keuze van je bestemming. Ook de reis naar een warme bestemming vraagt voorbereiding, zeker als dit een lange autorit inhoudt.

Als je naar het buitenland gaat met je hond zul je de inentingen van je huisdier moeten checken. Is deze up-to-date of is er nog een vaccin of een herhaling nodig voordat je kunt vertrekken? Met name rabiës is een inenting die in het buitenland vaak verplicht is. Omdat deze inenting een aantal weken nodig heeft om je hond optimaal te beschermen is het zaak hier tijdig aan te denken. Als je het niet zeker weet, ga dan met je hond naar de dierenarts en laat je informeren. Binnen Europa zijn er een aantal afspraken over gemaakt en hij is daarvan op de hoogte.

Check van tevoren de omgeving van het vakantieverblijf

Een ander aandachtspunt is het verblijf. Zijn honden toegestaan? Zijn er extra kosten verbonden aan het verblijf met hond? En is er voldoende ruimte om je hond in de buurt uit te laten? Zijn er plaatsen waar je hond los mag lopen of juist niet? Zoek dit soort dingen voor je vertrekt uit om teleurstellingen of onvoorziene kosten te voorkomen.

Water en ruimte in de auto

Als je met je gezin en je hond vertrekt, denk dan ook aan voldoende water voor onderweg. Eten is minder belangrijk, maar als het warm is in een auto moet je hond regelmatig kunnen drinken. Reserveer ook voldoende plaats in de auto waar je hond comfortabel kan liggen. Een volgepropte auto met koffers en materiaal biedt al snel te weinig ruimte voor je hond; net als voor alle reisgenoten geldt, een beetje comfort en ruimte zorgt ervoor dat een lange rit leuk blijft voor iedereen.

Hondenvoer en hondenbotten

Neem voor de eerste dagen wat hondenvoer en hondenbotjes mee. Bij voorkeur droge, rekening houdend met hogere temperaturen in een auto. Als je een hond hebt met een moeilijke vertering die aan een bepaald soort of merk hondenvoer is gewend, neem dan voldoende mee voor de hele vakantie. Is je hond minder kieskeurig of heeft hij geen problemen met de spijsvertering, kun je misschien beter ter plaatse hondenvoer kopen om onnodige lading achterwege te laten. Misschien wil je de hond ook eens alleen laten in het vakantieverblijf, omdat je hem écht niet mee kunt nemen met een uitstapje? Zorg dan voor wat hondenbotten of kauwstaven waarmee je hond zich een tijdje kan vermaken. Een bench is ideaal op vakantie; je hond voelt zich veilig en kan geen ondeugd uithalen tijdens jullie afwezigheid. Neem ook een extra hondenriem mee; op vakantie raken deze nogal eens kwijt.