Een kluif of hondenbot klinkt alsof je een snoepje geeft aan je hond. Maar dat is echt niet het geval! Ja, tuurlijk, je hond vindt een bot heerlijk en het is voor hem ook wel een extraatje, een beloning. Maar het is een essentieel onderdeel van zijn voeding: botten of kluiven.

Voordat we honden, of wolven, tam maakten, waren het echte roofdieren. Een prooi vangen en met huid en haar opeten: dat is wat een wolf doet. En ook onze tot huisdier gemaakte honden hebben nog steeds veel eigenschappen die aan dit roofdier doen denken. Het gebit is geschikt voor het kapot bijten van botten en het afscheuren van rauwe huid en vlees van een prooidier. Ook de botten vormen voor een wolf onderdeel van zijn voeding. Niet zo gek dus om je hond nu en dan een bot of kluif te geven!

Afbeeldingsresultaat voor kauwen hond

Plezier voor je hond!

Het zorgt voor een schoon gebit en het kauwen en kluiven draagt ook bij aan de algemene gezondheid van je hond. Het is een goede bezigheid.  Met het kauwen stimuleert hij zijn kaken en het tandvlees. Of hetzelfde moment geeft dat kauwen hem een plezierig gevoel omdat er endorfine vrijkomt waardoor hij zich prettig voelt. Voor jou ook een geruststelling, want als je hond zich goed voelt en bezig is met iets leuks, zal hij geen andere ondeugende dingen uithalen zoals aan de deur krabben, blaffen of eens lekker op je nieuwe schoenen kluiven! Zeker als je de hond een tijd alleen moet laten is het geven van een kluif een goed idee.

Afbeeldingsresultaat voor honden kluifOmdat je hond met zijn tanden en kiezen langs het bot schuurt en schaaft, schraapt hij het tandplak eraf. Dat tandplak kan, als het te lang op kiezen en tanden blijft zitten, zorgen voor tandsteenvorming. En dat zorgt weer voor een onfrisse adem of tandvleesontstekingen. Al met al is het geven van een hondenbot of kluif aan je trouwe viervoeter dus niet alléén een traktatie maar ook echt een noodzaak!

Hondentraktaties afwisselen

Koop een voorraadje botten of kluiven afgestemd op de maat van je hond. De hond moet het bot goed in zijn bek kunnen nemen zodat alle tanden en kiezen ermee in contact komen. Uiteraard zijn er ook nog heel veel andere beloningen in de vorm van snoepjes, gedroogd vlees, bullenpezen, kauwartikelen en dergelijke. Wissel af, kijk wat je hond graag lust en geef hem nu en dan een hondenbot. Laat deze overigens niet eindeloos liggen. Is de hond erop uitgekeken, gooi ‘m dan weg vanwege het handhaven van een goede hygiëne.